Aalborgs borgmester: Tobakspenge er velkomne

Borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen afviser, at det er forkert at tage imod pen­ge fra fonde som Det Obelske Familiefond eller Augustinus Fonden. Det er ikke særligt konstruktivt at lave øråd, hvor man holder bestemte fonde ude, siger han til DR Nord­jylland efter Kræftens Bekæmpelse i Nyhedsbrevet Danmarks Fonde har opfordret til boykot af donationer fra fonde, der ejer tobaksaktier.

Alkohol, dieselbiler og usunde fødevarer. Der findes mange produkter udover tobak, som kan skade andre mennesker.

Desuden udrydder man ikke tobak ved, at f.eks. Aalborg Kommune siger nej til penge fra Det Obelske Familiefond. Det siger borgmester i kommunen, Thomas Kastrup-Larsen til DR Nord­jylland.

”Jeg synes, man skal holdes fokus på, hvordan Danmark bliver et mere sundt samfund, hvor­dan man får flere til at holde op med at ryge, hvordan man bekæmper kræft, udvikler kul­tur­li­vet og sådan nogle ting i stedet for at lave sådan et øråd, hvor man skal holde for­skel­lige fonde ude. Det synes jeg ikke er særligt konstruktivt,” siger Thomas Kastrup-Larsen til DR Nordjylland.

Reaktionen fra borgmesteren kommer efter Kræftens Bekæmpelse i Nyhedsbrevet Danmarks Fonde opfordrede til boykot af uddelinger fra fonde, som Augustinus Fonden eller Det Obelske Familiefond, som ejer aktier i tobaksselskaber:

”Vi opfordrer til det nu, fordi de uddelte penge samtidig er en anerkendelse af, at tobaks­in­dustri­en også gør noget godt for samfundet. Det gør den ikke. Den kan ikke købe aflad ved at gi­ve penge til et smukt hus, forskning i kræft eller andre ting. Jeg ved godt, at vi ikke kan re­gu­le­re det. Nobelprisen går også til noble formål, men pengene stammer oprindeligt fra dy­na­mit. Det vigtige er, at intet taler mod, at også tobaksfondene kan gøre sig selv ’rene’ eller mere acceptable. Nemlig den dag, hvor de ikke længere har indtægter fra tobak,” siger direk­tør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Uddelingerne gør en positiv forskel

Aalborg Kommune er en de af modtagere, som nyder godt af donationerne fra Det Obelske Familiefond. Fonden har blandt andet været med til at finansiere dele af Musikkens Hus, Kunstmuseet Kunsten og Utzon Center. Og på sundhedsområdet har fonden for nylig støttet et forskningsprojekt på Aalborg Universitetshospital, hvor man skal kortlægge omfanget af alkoholskader hos børn.

Det er disse samfundsgavnlige formål man bør fastholde fokus på, mener borgmesteren i Aalborg:

”C.W. Obel er med til at støtte rigtig mange gode ting i Aalborg og Nordjylland. At vi historisk set har haft nogle traditioner i forhold til tobak i Danmark, synes jeg ikke skal komme de her penge til skade. De er med til at gøre en positiv forskel,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Læs hele DR Nordjyllands historie her.