Velux Fonden opretter pulje til forskning i plastikforurening i havet

Plastikforurening i havet er et stigende miljøproblem, og der er ifølge Velux Fonden behov for samlet viden på området. Derfor opretter fonden nu en pulje på 20 mio. kr., som de næste 4-5 år skal bruges til at skabe et tværfagligt forskningsmiljø for marin plastikforurening i Danmark.

Affald på den jyske vestkyst (foto: Kimo/Plastic Change)
Affald på den jyske vestkyst (foto: Kimo/Plastic Change)

For at kunne udvikle effektive og klimaneutrale omstillingsstrategier er der behov for samlet viden om blandt andet forureningstyper, indvirkninger på havets økosystemer, spredningsveje og bæredygtige alternativer.

Det skriver Velux Fonden i en pressemeddelelse om baggrunden for en ny pulje på 20 mio. kr., som skal støtte oprettelsen af et forskningsmiljø for marin plastikforurening i Danmark. Puljen skal enten bruges til et tværfagligt center eller til en Chair i marin plastikforurening.

Et center skal skabe en bred, koordineret ekspertise på området ved at samle relevante part­ne­re fra flere institutioner og fagligheder i Danmark. Ambitionen er at skabe et tværfagligt center uden mure.

En chair skal kunne være det samlende omdrejningspunkt for et tværfagligt forskningsmiljø, og skal stå for at skabe en samlende og koordinerende indsats blandt danske og internationale institutioner.

Ansøgningsfristen er den 9. maj 2018.

Læs mere om puljen og vurderingskriterierne her.

Læs også: Plastic Change: Fonde skal tænke mere langsigtet