Selv om fonde i dag er langt mere professionelt drevet end tidligere, så er bestyrelserne fortsat i en løbende udvikling. Særligt når det drejer som om diversitet blandt de bestyrelsesmedlemmer, som fondene bliver bestykket med.
Det mener en af fondssektorens erfarne bestyrelsesformænd, Bo Rygaard. Han vurderer, at der fremover bliver færre traditionelle erhvervsfolk i fondsbestyrelserne, og samtidig vil flere yngre kræfter rykke ind i bestyrelserne i takt med, at fokus på effektiviteten af uddelingerne og selve filantropien vil fylde mere i fondsarbejdet i fremtiden.
”Diversitet er ikke alene en debat om mænd og kvinder i bestyrelsen. Det er jo fuldstændig korrekt, at mænd og kvinder skal udgøre en diversitet meget mere, end vi har set tidligere, og det gælder også i fondene. Men diversitet er også andre ting, som f.eks. alder og faglighed. Her skal man også huske, hvor stor en del af det filantropiske arbejde, der går med at stimulere den yngre generation, og det synes jeg til tider er en udfordring. Ellers kan man ikke lykkes i tilstrækkelig grad med det filantropiske projekt,” siger Bo Rygaard.
Danmarks Fonde har interviewet bestyrelsesformanden for bl.a. KFI Erhvervsdrivende Fond, der til daglig er adm. direktør i Dreyers Fond. Udover bestyrelseshverv i en række danske uddelende fonde er han også formand i børsnoterede Parken Sport og Entertainment og i IT-selskabet Netcompany.
Vi har bedt ham give sit bud på de kompetencebehov, som møder fondenes bestyrelser i fremtiden.
Foryngelse
Fondsbestyrelserne har gennemgået en moderniseringsproces de senere år. Forandringen har været markant i form af blandt andet øget åbenhed og gennemsigthed i hele fondsarbejdet. Offentligheden har fået større indsigt i både investeringer, afkast og uddelinger. Det har været en vigtig og fantastisk bevægelse, fortæller Bo Rygaard.
Der har ikke tidligere været samme form for selvindsigt, selvkritik og løbende udskiftning, som vi kender det i dag fra fondsarbejdet.
Bo Rygaard– bestyrelsesformand, KFI Erhvervsdrivende Fond
”Det har været en rejse, hvor der er sket en omfattende professionalisering af ledelseslaget i fondene. Der har ikke tidligere været samme form for selvindsigt, selvkritik og løbende udskiftning, som vi kender det i dag fra fondsarbejdet. Rejsen har været inspireret af god governance, som startede i C20 virksomhederne, og det er jo naturligt nok, da erhvervsdrivende fonde både har en erhvervsvirksomhed og samtidig beskæftiger sig med filantropi, og der skal man altså nu levere på begge områder, når man sidder i bestyrelsen. Det er heller ikke en post, hvor man sidder for ‘bestandigt’ længere. På de sidste års rejse har vi jo samtidig åbnet op omkring fondenes arbejde, og det stiller jo også nye og helt rimelige krav til bestyrelsesarbejdet,” siger han.
Fondenes professionaliseringsrejse er endnu ikke tilendebragt, og fremover skal nye områder blive udforsket yderligere. Det gælder eksempelvis spørgsmålet om diversitet, som indtil nu primært har handlet om at skabe bedre balance mellem kønnene i bestyrelserne hele vejen rundt i det danske land.
”Diversiteten er meget vigtig, og det går bredere end køn. Foryngelse er vigtig, og fagligheden skal udvides. Foryngelsen vil komme i form af, at det jo meget ofte er den yngre generation, vi som erhvervsdrivende fonde gerne vil og skal i kontakt med og støtte op omkring – altså fremtidens generation. Det er deres behov, vi typisk prøver at bedre støtte op omkring og skabe muligheder for, når vi deler penge ud,” siger Bo Rygaard og peger på lignende erfaringer fra erhvervsselskaberne.
Det er så vigtigt at komme i kontakt og på bølgelængden med det unge sind. Den diversitet synes jeg er vigtig at få med
Bo Rygaard– bestyrelsesformand, KFI Erhvervsdrivende Fond
”Et eksempel på det er i Parken Sport og Entertainment. Der har vi netop fået William Kvist ind i bestyrelsen. Jeg kender ikke mange steder, hvor der sidder folk i en alder af 34 år. Men det er så vigtigt at komme i kontakt og på bølgelængden med det unge sind. Den diversitet synes jeg er vigtig at få med,” siger han.
Uddelingskompetencer og filantropi
Bo Rygaard betragter det også som en opgave for fondsbestyrelserne at være med til at forme fremtidens bestyrelsesfolk, så på den måde er der også tale om en slags mentorordning – lige som han selv i tidernes morgen startede sin erhvervskarriere, der siden har bragt ham vidt omkring. Og det bringer ham samtidig videre til næste tendens, som også vil forme fremtidens fondsbestyrelser.
”Faglighed er vigtig, og det har den selvfølgelig altid været. Jeg plejer at sige, at det faktisk kan være sværere at dele penge ud end at tjene dem, og derfor tror jeg på, at der kommer mere vægt mod uddelinger i fremtiden. Så ud over vægten af mænd og kvinder vil der også komme en anden balance i fremtiden, når det kommer til kompetencer til at drive erhvervsvirksomhed – altså tjene pengene – hvor det at uddele pengene – altså filantropien – vil veje mere i bestyrelseslokalerne,” siger Bo Rygaard, og han fortsætter:
Det vigtige er at få kompetencer i bestyrelsen og ledelsen, der har styr på både erhvervsdelen og på det filantropiske. Det er næsten umuligt at finde personer, der kan begge ting på en gang, og den slags personer vil blive meget efterspurgte i fremtiden.
Bo Rygaard– bestyrelsesformand, KFI Erhvervsdrivende Fond
”Bestyrelsen er et levende organ. Det vigtige er at få kompetencer i bestyrelsen og ledelsen, der har styr på både erhvervsdelen og på det filantropiske. Det er næsten umuligt at finde personer, der kan begge ting på en gang, og den slags personer vil blive meget efterspurgte i fremtiden, for det er den vej, det vil gå. Vi skal have hentet flere kompetencer ind med baggrund i deres evner til at uddele penge,” lyder Bo Rygaards eget bud.
Direkte adspurgt om, hvilke former for faglighed, han så selv efterspørger i øjeblikket, har han to bud.
”Det kunne være fra arkitektverdenen. Den faglighed har jeg arbejdet sammen med før, og jeg er imponeret over deres evne til at håndtere store og længerevarende projekter, som særligt uddelingssiden af vores arbejde kunne have stor gavn af. Men det kunne også være folk fra det kulturelle miljø,” mener Bo Rygaard.
Ejerpres
Men dermed er målet ikke nået. Rejsen fortsætter, og der vil blive bygget videre på erfaringer fra andre brancher.
”Vi har nu retningslinjer og intern justits, hvor man ikke sidder så lang tid på posterne længere. Vi har fået nogle evalueringer, vi kan holde hinanden op på. Nu har vi lært af C20 selskaberne, men vi kan også lære af andre ejerformer, f.eks. kapitalfonde, hvor der hele tiden arbejdes med og mod omfattende forandringer i erhvervsvirksomheder. Det kræver konstant evaluering af bestyrelsesarbejdet og de kompetencer, der er til stede undervejs under så store forandringer og i hele processen,” fortæller han.
Og så ryger vi alligevel lidt tilbage til den erhvervsdrivende del af fondsarbejdet, som stadig – også i fremtiden – vil være forudsætningen for det hele. Governance-arbejdet er stadig vigtigt at fortsætte.
Hvis man har nogle rundt om sig, der stiller krav, så tror jeg, man bliver bedre til at ‘holde sig på tæerne’. Det så vi ikke i samme grad før i tiden, så der skete ikke så meget i fondene, men siden har udviklingen jo været fantastisk
Bo Rygaard– bestyrelsesformand, KFI Erhvervsdrivende Fond
”Tidligere havde man ikke som i dag en aktionær eller myndigheder, der stillede de stigende krav, vi ser i dag. Jeg tror, det er godt at have en slags ‘ejerpres’ og governance, for hvis man har nogle rundt om sig, der stiller krav, så tror jeg, man bliver bedre til at ‘holde sig på tæerne’. Det så vi ikke i samme grad før i tiden, så der skete ikke så meget i fondene, men siden har udviklingen jo været fantastisk,” konstaterer han.
Bo Rygaard har også arbejdet med kapitalfonde, og han mener, der er visse ting at lære herfra i fondsbestyrelserne.
”Når miljøet omkring kapitalfondene virker, kan vi lære af det. I det miljø er der netop tale om konstante og store forandringer i de processer, erhvervsvirksomhederne skal igennem under sådan et ejerskab, der også er tidsmæssigt begrænset,” siger Bo Rygaard, der derfor ser ind i en fremtid for fondsmiljøet, hvor der vil blive endnu mere fokus på at sætte det rigtige bestyrelseshold – både i forhold til de kompetencer, som skal tjene pengene og i forhold til dem, der efterfølgende kan uddele dem på en kompetent måde.
Samtidig må fondsbestyrelserne vænne sig til, at deres arbejde vil blive kigget mere over
skulderen i fremtiden, vurderer Bo Rygaard.